Te tudod honnan ered a szokás, hogy december 6-án jön a Mikulás és megajándékozza a gyerekeket?

Desktop
fotó: mikulasvilag.hu

Szent Miklós Krisztus után 245-ben született, már kisgyerekkorában árva maradt és a város kolostorába költözött. Megszerette az ottani életet és a papi hivatást választotta.

A kolostor közelében élt egy szegény ember, akinek volt három lánya. Annyira szegények voltak, hogy nem tudta őket férjhez adni. Meghallotta egyszer Miklós püspök, hogy erről beszélnek és még aznap éjjel egy marék aranyat bedobott az ablakon. A lányok azt gondolták csoda történt. Egy év múlva ezt Miklós püspök megismételte, majd a harmadik évben az ablakot zárva találta, ezért felmászott a tetőre és bedobta az aranyat a kéménybe.

A lányok meghallották, hogy szalad valaki az ablak alatt, kinéztek, de csak annyit láttak, hogy egy piros köpenyes ember az.

Egy idő után kitudódott, hogy Miklós püspök az és, hogy a névnapjának éjszakáján minden évben megajándékozza gyerekeket és a szegényeket.

Halála után szentté avatták, ő a gyermekek és a diákok védőszentje.

Az a szokás, hogy december 6-án a gyermekek ablakba helyezett tiszta cipőjébe csokit, gyümölcsöt, szaloncukrot tesznek a 19. században terjedt el. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?