Vége lehet a szárnyalásnak: sokkal kevesebb új lakás talált gazdára idén

Desktop
A kép illusztráció (forrás: carterjonas.co.uk)
A kép illusztráció (forrás: carterjonas.co.uk)

Harmadával kevesebb, összesen 2900 új lakást adtak el idén az első félévben, mint az azt megelőző hat hónapban. 2018 első félévével összehasonlítva pedig nagyjából negyedével volt kisebb a forgalom. Az adatokat az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképe tartalmazza, amelyről többek között a portfolio.hu írt.

"Bár év elején még az előző évek eladási volumeneit vizionáltuk 2019-re is, úgy tűnik, idén már túljutottunk a piaci csúcson" - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

"Az okok sokrétűek: egyrészt szűkül a kínálat az 5%-os áfával értékesíthető lakásokból, és bár még van lehetőség a megfelelő fizetési ütemezéssel kihasználni ezt a kedvezményt, ezt sokan nem tehetik meg. Másrészt az újlakás-árak már olyan szintet értek el, hogy az így gyakran már csak 4% körüli bérleti hozam egyre kevésbé vonzó a befektetők azon csoportjának, akik csupán ez alapján döntenek, és nem nézik a jövőbeni értéknövekedést. Ők ráadásul az ideálisnak tekintett, frekventált elhelyezkedésű kislakások egyre szűkebb kínálatából választhatnak. Harmadrészt pedig sok forrást szív el a piacról a lakásbérbeadásnak egyértelmű versenyt támasztó Magyar Állampapír Plusz is" - sorolta az elemző.

Arról persze nincs szó, hogy leállna a piac, legfeljebb egy kis korrekciót láthatunk. Ezt jelzi, hogy január és június között 123 új projekt keretében 3300 lakás értékesítése indult meg a bank adatbázisa szerint; a legtöbb, 600 lakás a XI. kerületben, majd 500-500 a VIII. és a XIII. kerületben

A szakértő előrejelzése a legtöbb lakás, szám szerint 3900 - immár hagyományosan - a XIII. kerületben épülhet meg. Ezt a XI. kerület követi 2500, majd a IX. kerület 1200 ingatlannal. Érdekes a IV. kerület negyedik és a X. kerület ötödik helye. Ezek a városrészek korábban nem voltak kiemelkedőek.

2020-ban a dobogó első két helyén nem várható változás, harmadik helyre azonban a XIV. kerület érhet be ezer lakással. Az említettek mellett még a III. és a VIII. kerületben látványos a lakásépítők aktivitása. Értékesítésben szintén a XIII. kerület áll élen az idei első félév során eladott 740 lakással, majd 400, illetve 330 ingatlannal a VIII. és a XI. kerület következik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek