Eddig 440 ezer forint budapesti polgáronként: ennyit szánna minimum a kormány a bizonytalan olimpiára

Desktop
Stadion-terv (forrás: MTI)

Több mint 750 milliárd forint elköltéséről döntött vagy határozott a kormány, melyek a 2032-es olimpiai pályázat előkészületeihez kapcsolódnak - írja a zoom.hu.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ugyanis jelezte, hogy megpályázná a 2032-es olimpiát. Ha 2022-ig az olimpiához szükséges fejlesztések nagy részét elvégeznék, utána könnyebb lenne meggyőzni a közvéleményt az olimpia hazai rendezéséről. Tehát jelenleg semmi nem biztos még, csupán annyi, hogy szeretné a kormány és a MOB is a budapesti olimpiát. Erre a szándékra alapozva kezdték meg a költekezést.

A zoom.hu összegyűjtötte a tervezett költségeket. 

A konkrét kiadások eddig 100,47 milliárd forintra rúgnak:

  • Budapesti Atlétikai Stadion: 23,67 milliárd. A pesti oldalon, a Rákóczi hídnál tervezik és ez lenne az olimpia főstadionja, az atlétikai versenyek helyszíne. A telek megvételére még 2014-ben költött el az állam 16,5 milliárd forintot. Tavaly elindult a terveztetése is a létesítménynek (amely alapesetben 15 ezre férőhelyes lesz, de 55 ezresre bővíthető);  idén már a győztes Napur Architecttel (a Duna Aréna tervezője) szerződtek a kiviteli tervekre, nettó 4,7 milliárd forint értékben. A stadion körüli infrastruktúra, gyaloghidak, terek előkészítésére 2,427 milliárd forintot rendelt el.  
  • Észak-csepeli sportlétesítmények előkészítése: 0,473 milliárd forint. Az atlétikai stadionhoz kapcsolódó, de már a Soroksári-Duna másik oldalán, illetve a folyón több olyan létesítményt is előkészítenek, amelyeknek semmilyen indokoltságuk nincs egy olimpiarendezés nélkül. Így épül majd a BMX-pályát és kajakszlalom-pályát is magában foglaló Budapesti Xtrém Szabadidő Park és a budapesti evezősközpont is. Ezekre 473 millió forintot különítettek el. 
  • Kerékpáros stadion: 1 milliárd forint. A volt Óbudai Gázgyár területén építik majd fel az új, fedett kerékpárstadiont. A tervezésére és a meglévő épületek elbontására eddig elment nettó 959 millió, illetve nettó 60 millió forint. 
  • Kemény Ferenc-program megvalósítása: 34,8 milliárd forint. Erre 2018-2022-ben összesen 34,8 milliárd forintot költenek (az előkészítésen felül). 
  • Diákváros (olimpiai falu is lehet): 18 milliárd forint. A Soroksári út melletti, volt Quaestor-telekre tervezték. Az építkezést egyelőre csak elhatározta a kormány, a tervezés még nem kezdődött el, de 2022-ig megépül a Diákváros.
  • Vasútvonal áthelyezése a Soroksári úton: 1,2 milliárd forint. A Budapest-Kelebia-Belgrád vasútvonal fővárosi szakaszát, éppen a diákváros/olimpiai falu-projekt érdekében, áthelyezik Soroksár és Ferencváros között, és a Soroksári út helyett a ferencvárosi rendező pályaudvaron vezetik majd. Ez egy több tízmilliárdos projekt lesz, a terveztetésére pedig már elköltött az állam 1,2 milliárd forintot.
  • Galvani vagy Új Duna-híd előkészítése: 1,627 milliárd forint. Az új észak-csepeli olimpiai helyszínek jobb elérése érdekében a szigetcsúcs közelében épül meg a Kelenföldről Csepelen át Ferencvárosig húzódó Új Duna-híd (korábban még Galvani hídként emlegették) és a hozzá tapadó úthálózat. Ennek előkészítésére, terveztetésére eddig több mint másfél milliárd forintot fordítottak.

Ehhez társulnak a hosszútávú elköteleződések, vagyis azok afejlesztések, melyekről még nem döntött a kormány minden esetben. Ez összesen csaknem 660 milliárd forint. A már elköltött 100 milliárddal számolva az olimpia számla több, mint 750 milliárd forintra tehető - írja a zoom.hu.

Szerintetek megéri?

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?