Szerinted betiltsák a mobiltelefon használatát az iskolákban? Van, ahol már megtették

Desktop
a kép illusztráció

A következő tanévben jogszabály tiltja a mobilhasználatot a francia iskolákban - írja az Eduline.

A 2018-as tanévtől érvényes francia szabályok szerint a 6 és 15 év közötti gyerekek magukkal vihetik ugyan mobiljukat az iskolába, de azt nem vehetik elő sem a tanórákon, sem a szünetben. Ez alól kivétel, ha valamiért nagyon sürgősen telefonálniuk kell, vagy ha az oktatáshoz szükség van rá.

Ti egyetértetek ezzel? Szerintetek is tiltani kell az iskolában a mobiltelefont, még a szünetekben is?

Az oktatási biztos állásfoglalása szerint Magyarországon jelenleg a tanítási órák rendjének fenntartása érdekében a mobiltelefon használata csak a szünetben engedélyezett, elfogadható. A mobiltelefon nem zavarhatja a tanítás rendjét, ezért előírható az iskolák házirendjében, hogy azt olyan állapotban kell tartani, hogy ne zavarja a pedagógus és a diákok munkáját. 

Ez azonban nem feltétlenül egyezik azzal, hogy becsengetés után ki kell kapcsolni a készüléket. A néma üzemmód nem zavarja a tanítás rendjét, a tanuló mégis élni tud a néma telefon adta lehetőséggel, kicsengetés után például értesül arról, ha tanóra közben valaki kereste. 

Ha a mobillal zavarja a gyerek a tanórát, a tanár ne  vegye el azt, hanem némítsa le a tanuló a telefont - javasolja az oktatási biztos Magyarországon. Ha mégis arra kényszerül a tanár, hogy elvegye azt, a tanóra végén adja vissza.

Az Index végzett az olvasói körében egy közvélemény-kutatást: azt kérdezte, elvegyék-e a magyar iskolákban is a mobilt a gyerekektől. A beérkezett szavazatok alapján látható, hogy a szülők többsége támogatná ezt.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg Facebook-oldalunkra!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?