Ökumenikus imahét - Kőbányán is

Desktop
(forrás: Soós Lajos - MTI)
Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.
 
Az imahét kőbányai programjai (az igehirdetések 18 órakor kezdődnek): 
 
  • Január 19., hétfő:  Szent Család Plébánia temploma (Kada utca 25). Igét hirdet Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor
  • Január 20, kedd: Evangélikus templom (Kápolna utca 14.). Igét hirdet Mádai István római katolikus plébános
  • Január 21., szerda: Feltámadt Krisztus templom (Pongrác út 17). Igét hirdet Balogh Attila római katolikus plébános
  • Január 22., csütörtök: Lengyel templom (Óhegy u. 11). Igét hirdet Benkóczy Péter evangélikus lelkész
  • Január 23., péntek: Szent László templom (Szent László tér 25). Igét hirdet Bánóczky Előd római katolikus plébános
  • Január 24., szombat, 16 óra!: Református templom (Ihász utca 15). Igét hirdet Mihalovics Mihály görög katolikus plébános
 
Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója János evangéliumából származik: "Jézus így szólt a samáriai asszonyhoz a kútnál: Adj innom!".
   
Az ez évi imahét anyagát a brazil ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre. Az előkészítő brazil csoport azt kérte, az idén a liturgiában részt vevő egyházak, gyülekezetek készítsenek a templom középső hajójában mécsesekkel, virágokkal kirakott ösvényt. Az út központjában legyen több vizeskancsó a gyülekezet sokszínűségét szimbolizálva, s az ezekből egy nagy tálba öntött víz pedig a felekezetek már meglévő egységét jelképezze.
   
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy azokat a helyi nyelvekre lefordítsák. Az esemény mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?