Éjszakai toronylátogatás és orgonabemutató is vár az Ars Sacra fesztiválon

Desktop
(forrás: ars-sacra.hu)
Gazdag zenei, művészeti és lelkiségi programokkal várja vendégeit az Ars Sacra Fesztivál szombattól kilenc napon át. A X. kerület is részt vesz a rendezvényen az alábbi programokkal:
 
  • A halász - Bánóczky Előd atya előadása Szent Péterről

Helyszín: Kőbányai Szent László Plébánia díszterme, szeptember 27-én 19 órakor

  • Tridenti rítusú szentmise

Helyszín: Kőbányai Szent László-templom, szeptember 27-én 11 órakor
Római katolikus szentmise, tridenti rítusban bemutatva. Celebrálja: Balogh Attila plébános atya. Közreműködik a templom férfikara, Varsányi István karnagy vezetésével.

  • Virágh András Gábor orgonaművész hangversenye

Helyszín: Kőbányai Szent László-templom, szeptember 19-én19 órakor
Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika orgonaművésze ad hangversenyt a Kőbányai Szent László templom orgonáján. Műsor: Gárdonyi Zsolt: Preludio con Fuga Dietrich Buxtehude: e-moll ciaccona, BuxWV160 Olivier Messiaen: Les Anges Dietrich Buxtehude: g-moll prelúdium, BuxWV163 Virágh András Gábor: Hét korálmeditáció – részletek (I. II. III. V. VI.) P. da Palestrina: Ricercare in g improvizációk adott témákra.

  • Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének ünnepélyes beiktatása és kiállítás megnyitó

Helyszín: Lengyel Templom, szeptember 20-án 10.30-kor
Az ünnepélyes szertartást dr. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom-budapesti érsek vezeti. Ezt követően szentmisén adnak hálát II. János Pál pápa életútjáért és életszentségéért. A szentmisén jelen lesz Edmund Druz SChr tartományi főnök és a Krisztus Társasága papjai, akik az elmúlt 25 év során plébánosként szolgálták a lengyel-magyar híveket.

  • Zene és képek - Katharina Ischi (Svájc) hangversenye

Helyszín: Kőbányai Szent László-templom, szeptember 20-án 19 órakor
Zene és képek - Katharina Ischi (Svájc) hangversenye és saját, zenei ihletetségű képeinek vetítése. Orgonán közreműködik a templom kántora, Benedek András.

  • Éjjeli orgonabemutató és orgonazene

Helyszín: Kőbányai Szent László Templom, szeptember 25-én 20 és 21 órakor
A Kőbányai Szent László Templom 3 manuálos, 37 regiszteres Rieger orgonájának bemutatása, megtekintése közelről Benedek András kántor segítségével. A 21 órai bemutatót követően rövid hangverseny a félhomályos templomban.

  • Éjjeli toronylátogatás

Helyszín: Kőbányai Szent László Templom, szeptember 25-én 19 és 21 óra között
Lechner Ödön tervei által készült templom tornya 132 lépcsőn megközelíthető a kilátóig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik! Ezt a kilátást most este is megtekinthetik.

  • Görög katolikus szentmise

Helyszín: Kőbányai Szent László Templom, szeptember 25-én 18 órakor
Görög katolikus szentmise, melyet Dr. Cserbák András görög katolikus atya celebrál. Mivel a Szent László templomban nincs ikonosztáz, így láthatóvá válik a görög katolikus szertartás ikonosztáz mögött történő része is.

  • A Zeneakadémia orgonatanszakának hangversenye

Helyszín: Kőbányai Szent László Templom, szeptember 26-án 19 órakor
A Zeneakadémiai orgonatanszakának év végi vizsgája templomunkban került megrendezésre. A legsikeresebb vizsgaprodukciók újra elhangzanak egy koncert keretében. Közreműködik: Ács Dávid László Tabajdi Ádám Tüzes Marcell Sámuel Vida Mónika Ruth Műsoron Franck, Liszt, Mendelssohn és Reger művei.
 

Az Ars Sacra fesztivál a nyitott templomok napjával veszi kezdetét szombaton: az ország több mint 100 temploma tárja ki kapuit és szervez lelki, művészeti, közösségi programokat. A kezdeményezéshez katolikus, református, evangélikus, unitárius, ortodox és más keresztény felekezethez tartozó templomok, imaházak is csatlakoztak. 

Az Ars Sacra Fesztivál kínálatának leggazdagabb szeletét a zene adja. Számos budapesti és vidéki helyszínen - többnyire templomokban - tartanak kórus- és hangszeres koncerteket, zenés áhítatokat és miséket, zenével egybekötött beszélgetéseket. A fesztivál programjainak másik jelentős vonulatát a kiállítások jelentik, amelyeken a szakrális művészet ölt testet festményekben, ikonokban, grafikákban.
 
A fesztivál kínálatát filmes, lelkiségi, színházi és táncprogramok, előadások, beszélgetések és könyvbemutatók teszik teljessé, a legkisebbeket pedig gyerekprogramokkal várják. 
 
A részletes programot megnézhetitek a rendezvény oldalán.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek