Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a kőbányai lengyel plébánia

Desktop
(forrás: Szigetváry Zsolt - MTI)
Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a lengyel katolikus egyháztól a budapesti lengyel plébánia. Az ereklyét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek helyezte el a lengyel közösség kőbányai templomában vasárnap szentmise keretében.

Az országban először Kőbányán imádkozhatnak az ereklye előtt a hívek a lengyel katolikus templomban.

Erdő Péter kiemelte: Szent II. János Pál pápa egyetemes pásztor tudott lenni a globális közlekedés és a modern kommunikáció világában. Szava eljutott az egész emberiséghez, életének utolsó napjai és a világ színe előtt vállalt agóniája pedig emberek milliárdjainak lelkét rázta meg.   

A bíboros úgy fogalmazott: II. János Pál pápának rendkívül erős kisugárzása volt. Még akkor is vigasztalást jelentett, örömöt és erőt adott a találkozás vele, amikor a betegség már láthatóan elhatalmasodott rajta. 

A lengyel-magyar történelmi barátság olyan jó alap, amelyre a lelki élet, a hitben és a szeretetben való közösség is épülni tud - mondta Erdő Péter a szentmise végén. "Adja Isten, hogy ez a barátság tovább erősödjön, és a különböző történelmi helyzetekben újra és újra bizonyságot tudjunk tenni arról, hogy tudunk együtt gondolkodni, együtt imádkozni és cselekedni Isten akarata szerint" - tette hozzá.

A Budapesten letelepedett és főképpen a kőbányai gyárakban dolgozó lengyel katolikusok 1907-ben kérték, hogy az óhegyi fogadalmi kápolnát használatba vehessék. A jelenlegi templom 1930-ban épült Árkay Aladár tervei alapján.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek