Ismét patkányinvázió fenyegeti a várost?

Desktop
Patkány a XII. kerületi Stromfeld Aurél utcában
Patkány a XII. kerületi Stromfeld Aurél utcában
Az utóbbi napokban többen is beszámoltak arról, hogy a városban itt-ott láttak patkányt. A XII. kerületben a Hegyalja út - Zólyomi utca sarkánál látott patkányt az ittlakunk.hu egyik olvasója. Másikuk a Stromfeld Aurél utcában, a Németvölgyi úthoz közel (Medgyessy Péter exkormányfő házától sem messze) örökítette meg a képen látható egyedet.. "Nem ijedt meg egyáltalán, és bár nincs mihez viszonyítani a képen, jó nagy volt!" - írta.
 
Az ittalkunk.hu szerkesztősége más kerületekből is kapott a hetekben jelzéseket patkányok jelenlétéről.
 
A patkányok számát az ÁNTSZ előde, a KÖJÁL 1970-ben, a vizsgálatok alapján Budapesten 2 millióra becsülte, amelyek 300-400 millió forint kárt okoztak évente. Akkoriban mInden harmadik budapesti épületben "lakott" patkány, a belső kerületekben pedig majdnem minden házban. 
 
A súlyos helyzetre való tekintettel 1971-ben a Fővárosi Tanács VB. elrendelte, hogy Budapest 525 négyzetkilométeres területét patkánymentesíteni kell. A feladat elvégzésére pályázatot írt ki, melyet a Bábolnai Fertőtlenítő Állomás nyert meg.
 
2008-ban a főváros 226 ezer épületében mindössze 180 patkányt regisztráltak, az utána következő három esztendőben összesen mindössze mintegy kétszázat, ám a friss élménybeszámolókat hallva úgy tűnik: a patkányfertőzöttség ismét nő. A tavalyi árvizet követően sok szakember fölvetette a patkányinvázió veszélyét.
 
A patkányok sokszor testükben hordozzák a magas lázzal járó leptospirosis nevű betegséget okozó baktériumokat, emberekre és háziállatokra veszélyes férgeket, továbbá tífuszt és hemorrhagiás lázt okozhatnak.
 
A patkánymentesítést most a Bábolnai Fertőtlenítő Állomás utóda, a Bábolna Bio Kft. végzi. A cég emberei elvileg a bejelentést követő 24 órán belül kimennek a helyszínre, és elvégzik az irtást, majd hetente ellenőrzik a hatást egy darabig. A patkánytalanítás ingyenes.
 
Ha patkányt láttok, itt érhetitek el a Bábolna Biót:
 
  • Telefon: 432-0412 Telefax: 432-0401
  • E-mail: info@babolna-bio.com
  • Cím: 1107 Budapest, Szállás utca 6.
 
A patkányok okosak, kíváncsiak, de általában óvatosak is. Majdnem minden anyagot képesek megrágni. Gyorsan képesek szaporodni, havonta akár egy tucat utódot is a világra hoznak.  
 
Budapesten a vándorpatkányok szaporodtak el annak idején. A vándorpatkányok 30-40 fős nagycsaládokban élnek, éjszakai rejtett életmódot folytatnak. Nappal többnyire az épületek közelében földlyukakban, illetve a csatornákban bújnak meg. Az éhséget és a szomjúságot rosszul tűri, ilyenkor akár beteg fajtársait és utódjait is felfalhatja.
 
A ritkább házi patkányok kifejezetten szeretik az emberek közelségét, a padlásokon, illetve más meleg, száraz helyeken érzik magukat jól. 
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?