Toklász-probléma: mit tehetünk ellene?

Desktop
A toklász veszélyes a kutyákra

Több fővárosi kerületből is jelezték olvasóink, hogy a toklászt - ami egy gyomnövény - nem vágják, hagyják megnőni, ami a kutyáknak komoly problémát okoz, ha belelépnek. Megkérdeztük az ÁNTSZ-t: kinek kellene irtania a toklászt, illetve a gyomnövényeket a közterületeken és veszélyes-e, ha elmarad az irtás?

"Amennyiben az önkormányzat tulajdonában van az érintett közterület, úgy az illetékes önkormányzat kötelessége gondoskodni arról, hogy ott levágják a füvet, illetve a gyomnövényeket. Amennyiben az önkormányzat bérbe adja az adott területet, úgy ezen kötelezettség teljesítését a bérlőre ruházza át, azonban ezen esetben is a felmerülő hiányosság esetén is az önkormányzatot kell kötelezni a hiányosság megszüntetésére" - írta az ÁNTSZ.

Tehát ha azt látjátok, hogy nem irtják a gyomot, akkor az önkormányzatnak jelezzétek azt!

Egyes gyomnövények allergén hatással rendelkeznek, így  az arra érzékenyeknél tüsszögést, orrviszketést, orrfolyást, orrdugulást és a szem viszketését, kötőhártya vörösséget és könnyezést okozhatnak. Magyarországon allergén hatás miatt azonban kizárólag a parlagfűre vonatkozóan készült jogszabály - jelezte az ÁNTSZ.

Ha parlagfüves területet láttok, azt is jelezzétek az önkormányzatnak, illetve közvetlenül a kerületi jegyzőnek! A parlagfűvel kapcsolatos bejelentésnek tartalmaznia kell a gyomnövényekkel, parlagfűvel szennyezett ingatlan pontos címét, helyrajzi számát. Amennyiben a bejelentőnek tudomása van az ingatlan tulajdonosának személyéről, erről nyilatkozatot tehet.

Az Országos Közegészségügyi Központ minden héten közzéteszi az aktuális heti, országos pollenjelentést, mely segítséget nyújt az allergiás panaszok csökkentésében és megelőzésében.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek