Tombol a parlagfűszezon – ezt teheted ellene

Desktop

Az elkövetkezendő napokban a parlagfű koncentrációja várhatóan emelkedni fog, egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet. – figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet.

Aki allergiás a parlagfűre az tudja, minden évben augusztus elején jönnek a kínzó tünetek: orrfacsarás, tüsszögés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmás rohamok.

Mivel Magyarország egyike Európa parlagfű által legszennyezettebb országainak és a népesség közel 20%-a allergiás a gyomnövényre, ezért nagyon szigorúan szabályozzák – és elvileg ellenőrzik – az irtását. 2010 óta minden tulajdonosnak saját felelőssége, hogy parlagfű mentesítse a földjét, telkét, ha ezt nem teszi meg, akár ötmillió forint bírságot is kiszabhat a hatóság.

Mindezek ellenére az érintettek szenvednek, melynek csökkentése érdekében gyógyszert, orrspray-t, szemcseppet használnak és bevetnek mindenféle praktikát.

Aki szemüveges, ilyenkor a kontaktlencse viselése enyhítheti a szemtüneteket. Ajánlatos minden nap hajat mosni és semmiképp sem szabad az ágyneműt, a ruhákat a szabadlevegőn szárítani.

A legfontosabb azonban, hogy mindenki magáénak érezze a felelősséget: ne legyen egyetlen szál parlagfű sem a földjén és előbb-utóbb kipusztul ez a hazánkban egyáltalán nem őshonos gyomnövény.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?