Ha a városba költözik rókakoma, nem veszett (csak lassan nincs máshol laknia)

Desktop

Kertek alján, erdő szélén, sőt néha utcán is látni rókát. Miután egyre szűkül az életterük, és könnyebb is élelmet szerezni a városban, beljebb húzódnak, és elviselik az ember közelségét. 

Szelíd, néha szemtelenül bátor állatok láttán az az első, ami eszünkbe jut, hogy biztos veszett. 

Ne aggódjatok, papírforma szerint a rókák veszettség elleni immunizálása országosan folyamatosan biztosítva van. Szóval nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy veszett. De ha mégis kétségeitek lennének, meg ne közelítsétek, hanem jelezzétek, talán a legcélszerűbb a helyi hatósági állatorvosnak, vagy a NÉBIH erre szolgáló zöld számán: 06-80-263-244. 

A NÉBIH szerint a veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át. Sokszor kutyával verekszik össze vagy más háziállatot támad meg. Esetenként görcsrohamok figyelhetők meg (csillagvizsgáló fejtartás, állkapocs-csattogtatás).

A egészséges állat, ha találkozunk vele, és kellő távolságból felhívjuk magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, és kicsit várunk, esélyt adva neki hogy elmenjen - de ne álljunk az útjába - kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Ha meg nem tudnak róla, hogy figyelik a kameraszemek, ilyenek.

 

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?