Nem minden cicu háziállat: vannak nálunk vadmacskák

Desktop
Fotó: Pilisi Parkerdő
Fotó: Pilisi Parkerdő

Szoktál kirándulni járni? Ha cicuval találkozol útközben, nem biztos, hogy csavargó háziállat. A Pilisi Parkerdő területén egyre többször találkozni vadmacskával (írják), és ez jó jel: a vadmacska szereti a valódi, természetes környezetet.

A vadmacska fokozottan védett, kisméretű ragadozó, eszmei értéke 250 000 Ft. Európa erdeiben már több tízezer éve jelen van, elsősorban ott, illetve Ázsia nyugati részén és Afrikában őshonos. A sűrű aljnövényzettel borított, menedéket biztosító erdőket és bozótosokat, a száraz és meleg rejtekhelyeket kedveli, messze-messze az emberi zavarástól. Alapvetően éjszakai életmódot folytat és magányosan él, a kandúr csak párzási időszakban „keresi fel” rövid időre a nőstényt. Fő táplálékául nyulakat, kisebb rágcsálókat, vagy néha madarakat fogyaszt előszeretettel, de olykor-olykor gyümölcsökre és dögökre is ráfanyalodik.

Könnyen összekeverhetjük a közönséges házimacskával. Hogy ezt elkerüljük, érdemes észben tartani, hogy sokkal zömökebb, nagyobb testalkatú és a bundája is tömöttebb, fő ismertetőjegye azonban az elejétől a végéig egyenletesen vastag, a végén tompán lekerekített bunkós végű farok, fekete gyűrűkkel. A vadmacska bundájának egy négyzetcentiméterén pedig tízszer annyi szőrszál van, mint a házimacskáén.

Ilyen:

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?