Nem elég a pénz a patkányirtásra az új cégnek, az ellenzék közbeszerzési csalást emleget

Oszd meg másokkal!

Desktop
Patkány a XII. kerületi Stromfeld Aurél utcában
Patkány a XII. kerületi Stromfeld Aurél utcában

Mintegy 650 millió forint többletforrást szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés egy jövő évi egyszeri intenzív patkányirtásra.

A testület rendkívüli ülésén 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetésében 647 millió 700 ezer forintot biztosítanak a feladatra.

A javaslat vitájában V. Naszályi Márta (Párbeszéd) indokolatlannak látta az irtással foglalkozó konzorcium támogatásának növelését, mivel szerinte az nem képes megfelelő színvonalon elvégezni feladatát.

Horváth Csaba (MSZP) szerint a főváros patkánymentesítését továbbra is annak a Bábolna Biónak kellene ellátnia, amely már 47 éve megfelelően végzi ezt a munkát, nem pedig egy "haveri cégcsoportnak", amely alkalmatlan erre. Az ellenzéki politikus a konzorcium támogatását közbeszerzési csalásnak nevezte, és megfontolja a büntetőfeljelentést.

Gy. Németh Erzsébet (DK) problémásnak ítélte, hogy a fővárosi patkánymentesítést 45 év után egy "nevenincs konzorciumra" bízták, amelyet közbeszerzés nélkül 650 millió forint többlettámogatással segítenek. Azt kezdeményezte, a közgyűlés januárban hozzon döntést a kérdésben.

Tarlós István főpolgármester a vitában közölte, nem foglalkozott az előterjesztéssel, ezért válaszadásra Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest kérte, aki elmondta: a szakemberek sem tudják miért, de elszaporodtak a patkányok a városban, ami gyors beavatkozást igényel. Hangsúlyozta, a javaslatban szereplő keretösszeget nem biztos, hogy teljes egészében felhasználják.

A vitában Kovács Péter, a XVI. kerület és Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármesterei (mindketten Fidesz-KDNP) egyaránt fontosnak nevezték a többlettámogatás megítélését, mivel szerintük szinte tarthatatlanná vált a patkányok elszaporodása.

Az elfogadott előterjesztésben arról írtak: a lakossági bejelentések, valamint a budapesti kormányhivatal, a patkányirtást ellátó konzorcium jelentései és a közelmúlt tapasztalatai a patkányok számának emelkedését mutatják.

Az idén, a száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálók számára, ahol természetes korlátok nélkül tudtak szaporodni. A rágcsálók szaporodásának továbbra sem volt gátló tényezője. A helyzet nem kritikus, de súlyosbodása esetén a kiterjedt fertőzöttség megelőzéséért a fővárosi önkormányzat a város egészét érintő intenzív preventív patkánymentesítési program végrehajtását kezdeményezheti. Ha a téli hónapokban sikerül megkezdeni az intenzív kezelést, 9-12 hónap elegendő lehet a megfelelő szint eléréséhez.

A patkányirtást csaknem 50 évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban. Idén júliustól azonban új cég nyerte el a munkát: az RNBH Konzorciumot éppen azért választotta ki a főváros, mert kedvezőbb árajánlatot adott, mint a Bábolna Bio.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?