Ha madárfiókát találsz, ne vidd haza! – kéri a madártani egyesület

Oszd meg másokkal!

Desktop
Feketerigó-fióka a fűben (Fotó: Orbán Zoltán)
Feketerigó-fióka a fűben (Fotó: Orbán Zoltán)
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint a talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad hazavinni őket.

A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a sűrű aljnövényzetben bujkálva hívják magukhoz szüleiket. Ezek a madarak nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazaviszi őket a lakosság – hívja fel a figyelmet az egyesület.

A legjobb megoldás a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogni, majd a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tenni. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az emberi érintés nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével, ágak közé helyezésével – írja az MME.

S, hogy mikor segítsünk? Bármely madárfaj esetében igaz, hogy a csupasz (sokszor még nem kinyílt szemű), állni és járni nem tudó, csak fehér pehelytollakkal fedett testű fiókák segítségre szorulnak. Ugyanilyen alapelv, hogy a bármilyen korú sérült, a szárnyát vagy a lábát furcsán tartó, lógató, vérző sebű fiókák is beavatkozást igényelnek.

A pelyhes, nagyon fiatal fiókákat a legjobb visszajuttatni a fészekbe, ha ez nem lehetséges, emberi gondoskodásra szorulnak (fotó: Orbán Zoltán)

A nagyobb testű fajok, elsősorban a gólyák és a ragadozó madarak már teljesen kitollasodott, a felnőtt egyedekhez hasonló megjelenésű és méretű fiókái csak a tökéletes röpképesség elérésével vállnak önállóvá (de nem önellátóvá!), ezért ha ilyen madarat találunk, rajtuk is segíteni kell. Ilyenkor az a legjobb, ha a közelben (általában a fejünk felett) többnyire megtalálható fészekbe kerülnek vissza (sokszor a tűzoltóság vagy az áramszolgáltató segítségével) a fiókák.

Elsősorban a városi madaraknál fordulhat elő, hogy extrém helyre költenek. Ilyenkor – ha úgy érezzük, hogy a fészekalj veszélyben van – szintén érdemes beavatkozni, de ezt tényleg csak akkor tegyük meg, ha esély sincs a biztonságos kirepülésre – tanácsolja az MME.

Az elhagyottnak tűnő madárfiókákról még több hasznos tanácsot, információt az egyesület honlapján találtok, fotókkal, videókkal illusztrálva.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek