Sokat nem vacakolnak: el is kezdődhet a panelek felső szintjének próba-bontása

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció

Lázár János állt elő a napokban azzal az érdekes ötlettel, miszerint nyáron jellemzően meleg van a panellakásokban, ezért le kéne bontani a felső szinteket, az ott élőket pedig kertes házba kell költöztetni.

Ugyan az ötletről semmi konkrétumot nem tudni még - egy vagy több emelet lebontására gondoltak-e, hova fogják költöztetni a lakókat illetve hogyan lesz hűvösebb a többi lakásban a bontás által -, úgy tűnik, mégsem várnak vele sokáig: amint meg tudnak állapodni az egyik hódmezővásárhelyi ház lakóival, el is kezdenének egy 60 lakásos ház próba-bontását - írja az Index.

Ez csak kísérlet lenne még, döntés nem született a panelek bontásáról - írja a lap.

Nagyon drága lenne, ha Magyarországon minden 10 emeletes panelépület esetében a felső szinteket visszabontanák - írja a Portfolio. Csak a lakások megvásárlása vagy helyettük új házak építése 700-1000 milliárd forintba kerülne. Ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal. Ráadásul a lakók beleegyezését is nehéz lehet kicsikarni.

A KSH felmérése szerint az országban 1 millió lakás van 25 vagy több lakást tartalmazó épületben, melyből 65 százalékuk található lakótelepen, vagyis 650 ezer. Ha ezeknek a lakásoknak a 10 százalékát bontanák le, az összesen közel 65 ezer lakás lebontását jelentené. 

A 10 emeletes tömbökben jellemzően kisebb lakások találhatóak, átlagosan 50 négyzetméteres lakásnagysággal, és a Duna House adatai alapján kalkulált négyzetméterárakkal számolva több, mint 716 milliárd forintba kerülne csak a megsemmisítendő lakások megvásárlása. 

Ha nem csak megvásárolnák, hanem új családi házat építenének ezeknek a lakásoknak a lakóinak, még magasabb összeggel kell számolni. A 100 ezer lakásban öt millió négyzetméternyi terület található, melynek megépítése 300 ezer forintos építési költséggel számolva, közel 1000 milliárd forintba kerülne, még ha telket ingyen szereznék is meg - írja a Portfolio.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek