Mutatjuk mit tegyél, ha kárt okozott a vasárnapi szélvihar

Oszd meg másokkal!

Desktop
fotó: vezess.hu

Hatalmas szél volt a vasárnap Budapesten, sok helyen fák dőltek ki, háztetőről cserepek hullottak.

Voltak akik megúszták, a kevésbé szerencséseknek az autójukra esett egy-egy cserép, rádőlt egy fa. Mit lehet ilyenkor tenni azok után, hogy a Nárcisz névre keresztelt vihar mindenféle felmenőit felsorolta magában az ember?

A vezess.hu jogi szakértője szerint meg kell különböztetnük, hogy egészséges volt -e a fa vagy sem. Ha igen, akkor ugyanis ez vis major, azaz senki nem számított rá, így maximum a saját biztosítónkhoz (casco) fordulhatunk. 

Ha a fa korhadt volt, akkor a tulajdonos felel az okozott kárért.

Budapesten, a közterületen lévő fák egy része a Főkert tulajdonában van, egy része az önkormányzat tulajdona. Egy valami a biztos: ha kidől egy fa azért a tulajdonos a felelős. Ha fa okozott nektek kárt és fő közlekedési útvonalon van, akkor célszerű először a Főkert 06/20/240-4456-os telefonszámát hívni, nagy eséllyel ők a tulajdonos, így a kárügyintézést is náluk kell kezdeni. Ha mellékúton, ahol nincs tömegközlekedés akkor a helyi önkormányzathoz kell fordulni.

Ha a kertünkben lévő fa dőlt a kocsinkra, akkor a lakásbiztosításunk fizethet - ha van. Ha ugyanezt teszi a szomszéd fája, annak egy ága, akkor a szomszéd vagy a biztosítása fog fizetni. 

Nem ilyen egyszerű a helyzet, ha egy tetőről lepotyogó cserép okozta a kárt. Itt is érvényes a kijelentés: a tulajdonos felel. Szerencsés esetben van a háznak felelősségbiztosítása és a biztosító fog fizetni. Hogy ki a ház tulajdonosa? Helyrajzi szám alapján a földhivatalnál lehet legegyszerűbben megtudni.

Ami nagyon fontos: készítsünk fotókat, hogy utólag is bizonyítható legyen mi történt, milyen állapotban volt a fa. Célszerű a fából eltenni egy ágat, hogy utólag is vizsgálható legyen.

A legegyszerűbb a helyzet akkor, ha van casco biztosításunk. Az minden esetben fizetni fog, igaz az önrészt levonva.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?