Hiába az - akár - ingyen 10 millió forint, nem tűnik túl népszerűnek a babaváró hitel

Desktop
a kép illusztráció

Július közepére halványodtak a babaváró hitel hetekkel korábbi népszerűségének jelei, megcsappant a fiatal családok érdeklődése a 10 millió forintos babahitel iránt.

Meglepő eredményekről számol be a Bank360 a babaváró hitelről: a szakportál szerint míg júniusban szinte mindenki az akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható babaváró hitelre volt kíváncsi, addig mostanra elfogyott az érdeklődők és az igénylők lendülete. A babaváró hitel kalkulátort is kínáló portál statisztikái szerint a babaváró rendelet hatálybalépésekor tapasztalható érdeklődés mára nagyjából a felére esett vissza.

A legfrissebb adatok szerint július 15-ig mintegy 2.500 babaváró igénylés érkezett a pénzintézetekhez. A bankok sem kapálóznak az ügyfelekért. Egyes pénzintézetek csak a hatálybalépés után napokkal vagy hetekkel később indultak el a babaváró hitellel. Úgy tűnik, még az állami kezességvállalás sem jelent elég garanciát a bankoknak ahhoz, hogy babaváróra csábítsák a családalapítás előtt állókat.

Egyre több igénylő számol be arról, hogy nem felelt meg a legtöbb banknál alkalmazott konzervatívabb hitelbírálati feltételeknek, amelyek között a leggyakrabban visszatérő akadály az elvárt jövedelem nagysága. A banki gyakorlat alapján beigazolódni látszik a leggyakrabban emlegetett
kritika, miszerint éppen azok a háztartások nem tudják felvenni a kölcsönt, akiknek a legnagyobb segítséget jelentené.

A babaváróval kalkulálók 5 százaléka minimálbér alatti jövedelmet tudna igazolni. Nekik a Bank360 szerint sajnos egyetlen bank sem tud babaváró hitelt nyújtani. 20 százalék 150.000 forint alatti jövedelemmel rendelkezik, nekik 6 pénzintézetnél van esélyük a sikeres hitelfelvételre, ahol elegendő lehet a 150 000 forintnál alacsonyabb jövedelem. 50 százaléknak nem akadály a nettó 250.000 forint feletti jövedelem igazolása, így bátran fordulhatnak a bankokhoz.

A már meglévő hitelek is jócskán beleszólhatnak abba, hogy a házastársak fel tudják-e venni a babaváró hitelt. A jövedelem csak egy bizonyos szintig terhelhető hitellel. Amelyik házaspár jövedelme nem bírja el a babaváró hitel törlesztőjét más hitel - például hitelkártya vagy jelzáloghitel - törlesztőrészlete mellett, az szintén nem tudja igényelni a kölcsönt. 

Ráadásul - bár a rendelet erre lehetőséget ad - nincs olyan bank, amely befogadná a passzív KHR-es ügyfelek igényléseit.  

Nem elég motiváló a 10 millió forint három gyerek vállalásához. Az elsöprő többség nagyon óvatos a gyerekvállalással kapcsolatban: 74 százalék tervez ugyanis a kalkulációk során egy gyermek születésével, amely a hitel kamatmentességét biztosítja. 18 százalék tervez két gyermekkel, és csak 8 százalék hárommal, amely a fennálló tartozás elengedésével jár.

Ezzel együtt több ezren kalkuláltak gyermekvállalás nélkül is, hiszen egyébként a babaváró hitel még a feltételek teljesítése nélkül is az egyik legkedvezőbb kölcsön a személyi hitelek között - írja a bank360.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?